
Respirator Medical Evaluations 
 
 
Question: 
Can an EMT, EMT-I, A-EMT, Paramedic, or PHRN complete an initial Occupational Safety and Health 
Administration Respirator Medical Evaluation Questionnaire on behalf of fire service personnel 
 
 
Answer: 
Yes, a fire department paramedic can administer the respirator medical evaluation questionnaire for fire 
department members, but ONLY if they are authorized to so in writing by their EMS medical director. 
You would need a letter from that EMS medical director that says something to the effect of “Paramedic 
Bob Jones of the Central City Fire Department is authorized by me to perform respirator medical 
evaluations for members of the Central City Fire Department under the following restrictions or 
conditions, etc.” The actual law is below. Thanks. 
 
 (210 ILCS 50/3.55) 
    Sec. 3.55. Scope of practice. 
        (f) Nothing in this Act shall be construed to prohibit an EMT, EMT-I, A-EMT, Paramedic, or PHRN 
from completing an initial Occupational Safety and Health Administration Respirator Medical Evaluation 
Questionnaire on behalf of fire service personnel, as permitted by his or her EMS System Medical 
Director. 
(Source: P.A. 102-79, eff. 1-1-22.) 
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